Akke akke fiet fiet ...

01 april 2006

Vrouwen ...

Geef ze een vinger en ze nemen een hand. Een paar weken geleden was het al de internationale dag van de vrouw en gisteren hielden ze een 'equal pay day'. Met als boodschap: een gelijk loon voor gelijk werk.

De hele dag word je dan bestookt met studies en rekensommetjes waarbij het loonsverschil tussen man en vrouw varieert van 28% tot 8% of zoiets. In die studies wordt dan rekening gehouden met hogere kaderfuncties en goedverdienende beroepen waar weinig vrouwen in terug te vinden zijn, met deeltijds werkende vrouwen en met allerhande andere factoren. Opvallend was bijvoorbeeld ook dat het loonsverschil groter was wanneer er door de werknemer onderhandeld moet worden over de vergoeding, dan wanneer er een barema is opgesteld.

Slotconclusie was: de factor discriminatie in het loonsverschil is niet zo groot als wordt beweerd.
Is dit nu echt zo, of is er wel degelijk sprake van loonsdiscriminatie tussen mannen en vrouwen die hetzelfde werk doen?

Jullie meningen zijn altijd welkom ...

2 Comments:

  • In het onderwijs is dit zeker waar (discriminatie, dus). Het verschil is niet danig groot, maar ja, het onderwijs is dan ook geen multinational. :-)

    By Blogger tantieris, at 6/4/06 11:26  

  • goh... een jaar of tien geleden moest ik daar eens een paper over schrijven aan één of andere unief en ik stelde vorige week vast dat er nog niet veel veranderd is... maar eigenlijk... lig ik daar nu helemaal niet wakker van ;-)

    By Anonymous Anoniem, at 6/4/06 12:52  

Een reactie posten

<< Home