Akke akke fiet fiet ...

27 september 2005

Hangouderen en overlastboetes

In Nederland hebben ze sinds een aantal jaren overlast van een fenomeen dat ze 'hangouderen' noemen. Mensen met een respectabele leeftijd, die op bepaalde plekken afspreken en mensen bekijken en daar kritiek op geven. Dit gebeurt o.a. aan warenhuizen en dergelijke.

In België is er momenteel nog nauwelijks of geen overlast van die mensen gemeld. Ik zie Bart Somers, de burgervader van Mechelen, ook niet meteen boetes uitdelen aan de kinderen van hangouderen die overlast veroorzaken.

Het is trouwens duidelijk dat er weer verkiezingen in aantocht zijn: Bart Somers lanceert zijn overlastboetes voor de ouders van jongeren die overlast veroorzaken. Zijn partijgenote, waarvan de naam me (gelukkig maar) even ontgaat, is zo blij om haar nieuwe hobby met ons te kunnen delen. Ze fotografeert namelijk lege bussen en roept ons hier op om hetzelfde te doen. Zogezegd onder het mom van verspilling van ons belastinggeld.

Weet je wat verspilling is van ons belastingsgeld? Twee grote ondergrondse parkings leggen onder centrumpleinen (de Grote Markt en de Veemarkt) in een regionale stad als Mechelen. Vervolgens merken dat het parkeerbedrijf niet uit zijn kosten geraakt en het betalend parkeren ook op zondag invoeren.
Of gigantische studies bestellen om na te gaan of de Olympische spelen van 2016 toevallig niet in Vlaanderen kunnen georganiseerd worden. Terwijl elk weldenkend mens weet dat er in Vlaanderen geen ruimte is om een Olympisch dorp uit de grond te stampen, laat staan dat we daar de financiële middelen voor zouden hebben.
Of lege bussen fotograferen en het nut van openbaar vervoer in vraag durven stellen. Zodanig dat we allemaal de files nog wat langer kunnen maken en vervolgens kunnen klagen waarom de regering niets doet om die files aan te pakken. Ik vind het trouwens een hele gekke redenering:
  • je zit op je eentje in de auto en staat in de file. Vervolgens rijdt er een lege bus voorbij op een vrije busbaan en je denkt: verdorie, wat een verspilling van belastinggeld is dat toch, zo'n lege bus. Ondertussen blaas je vrolijk je accijnzen op je brandstof de lucht in, en je geraakt geen meter vooruit. Gelukkig is dat geen verspilling van belastinggeld ...
Ik stel trouwens voor dat we, als tegenreactie, allemaal massaal lege auto's gaan fotograferen. Ik denk dat we daar meer foto's van kunnen maken, dan van lege bussen. De ochtend- en avondfiles staan er vol mee.

In elk geval: het politieke jachtseizoen is begonnen. Profilering en naamsbekendheid worden dan weer even boven gezond verstand geplaatst. Het belooft nog een humoristisch jaartje te worden tot de verkiezingen in 2006.

Tussen haakjes: als je op mij stemt beloof ik meer hangplekken voor ouderen te voorzien, en meteen ook meer hangplekken voor jongeren. Dat maakt het de politie gemakkelijker om de overlastplekken te situeren en een overlastboete uit te schrijven. Dit is een optimalisatie van de politiewerking, waardoor uw belastingsgeld beter gebruikt wordt. Ik beloof het fileprobleem op te lossen door lege auto's af te schaffen (dat is toch maar verspilling van accijnzen), en de lege bussen meteen ook maar, aangezien die vanaf dan toch vol zitten en er überhaupt geen lege bussen meer zijn (behalve in de stelplaatsen). De rest van mijn programma volgt later dit jaar nog wel. Onthoud alvast mijn naam:


uw aller Sir Robin.




1 Comments:

  • Ik vind het idee van "hangouderen" bijzonder leuk. Waarom moeten het altijd de jongeren zijn die de boel op stelten zetten. Laat de ouderen maar eens het roer in handen geven. Uiteindelijk hebben zij dat verdiend, want zij hebben al iets bewezen in het leven (allez, sommige toch) ...

    By Blogger Kurtie, at 30/9/05 09:51  

Een reactie posten

<< Home